Δελτίο Τύπου – IDIPS 2014

Το 2o International Document Image Processing Summer School (IDIPS2014) πραγματοποιήθηκε στο νησί των Φούρνων, 26 – 30 Μάιου 2014. Το IDIPS2014 εγκρίθηκε από 2 Τεχνικές Επιτροπές του IAPR, TC-10 (Graphics Recognition) και TC-11 (Reading Systems), ενώ συνδιοργανώθηκε από το έργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έλαβε οικονομική χορηγία από την IAPR, ενώ το περιοδικό ELCVIA θα δημοσιεύσει ειδική έκδοση των άρθρων των συμμετεχόντων. Το Θερινό Σχολείο προσέλκυσε 20 συμμετέχοντες (μεταδιδακτορικοί, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές) από 7 χώρες και 9 πανεπιστήμια / ερευνητικά ιδρύματα.

Τόπος
Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Δημαρχείο των Φούρνων. Οι Φούρνοι είναι ένα σύμπλεγμα μικρών ελληνικών νησιών που βρίσκονται ανάμεσα στην Ικαρία, τη Σάμο και την Πάτμο, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος, το κύριο νησί των Φούρνων (31 km 2) και το νησάκι της Θύμαινα (10 χλμ 2), κατοικούνται, όπως είναι ο Άγιος Μηνάς (2,3 km 2) προς τα ανατολικά. Στο κύριο νησί των Φούρνων (πόλη), είναι ο μεγαλύτερος οικισμός 800 κατοίκων και το κύριο λιμάνι των καραβιών.

Οι Οργανωτές παρήχαν στους συμμετέχοντες του IDIPS 2014 μεταφορά από / προς το αεροδρόμιο Αρίσταρχος της Σάμου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στους Φούρνους, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το κολύμπι σε εξωτικές παραλίες και διαμονή σε φιλόξενα δωμάτια, δοκιμάζοντας παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και φρέσκο ψάρι.

Τεχνικό Πρόγραμμα
Το τεχνικό πρόγραμμα, φέτος, επικεντρώθηκε στην Ανάλυση Συστημάτων Επεξεργασίας Εγγράφων.
Κατά το πρωί (9.30-13.30), το πρόγραμμα περιελάμβανε 2 διαλέξεις από γνωστούς ερευνητές Επεξεργασίας Εικόνων Εγγράφων ή άλλους σχετικούς τομείς, ενώ τα απογεύματα (13.30-16.00) υπήρχαν παρουσιάσεις posters, εργαστήρια και συζητήσεις με τα μέλη της επιτροπής του προγράμματος και τους προσκεκλημένους ομιλητές. Πιο αναλυτικά, διαλέξεις δόθηκαν από (με χρονολογική σειρά):

  • Daniel Lopresti, Lehigh University
  • Ergina Kavallieratou, University of the Aegean
  • Ioannis Pratikakis, Democritus University of Thrace
  • David Doermann, University of Maryland
  • Josep Llados, CVC, University Autonoma de Barcelona
  • Jean-Marc Ogier, Universite de La Rochelle
  • Stathis Stamatatos, University of the Aegean
  • Tassos Anagnostopoulos, Unisystems

Επτά μαθητές παρουσίασαν poster που συζητήθηκαν και σχολίαστηκαν σε μια απογευματινή συνεδρίαση. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε δύο εργαστήρια για Binarization και Recognition. Επιπλέον, το περιοδικό ELCVIA θα δημοσιεύσει ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει άρθρα των συμμετεχόντων σε σχέση με τα θέματα του θερινού σχολείου.

Η τελική συζήτηση με ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις εστίασε στον προγραμματισμό των επόμενων IDIPS. Πιο αναλυτικά, οι μαθητές ζητούν περισσότερη πρακτική σε ομάδες εργασίας και διαγωνισμούς. Η Επιτροπή Προγράμματος αποφάσισε το IDIPS2015 θα λάβει χώρα αργότερα, τον 22-26 Ιουνίου.

Κοινωνικό Πρόγραμμα
Όλοι οι συμμετέχοντες δειπνούσαν κάθε βράδυ σε διάφορα εστιατόρια του νησιού. Πριν από το δείπνο υπήρχε πάντα μια κοινωνική εκδήλωση. Έτσι, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικής παραδοσιακούς χορούς, διαγωνισμό ψαρέματος και μαγείρεψαν λιχουδιές από τον τόπο τους την τελευταία βραδιά. Εξάλλου, την Τρίτη το βράδυ το πρόγραμμα περιελάμβανε μια εκδρομή με καραβάκι στην κοντινή παραλία της Χρυσομηλιάς, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας στον άλλο.

IDIPS 2014 Best Poster Award
Ενα βραβείο 300 ευρώ στο όνομα του IAPR δόθηκε στο Sebastien Eskenazi από το University of La Rochelle (Γαλλία) για το poster του με τίτλο Document semantic hashing for hybrid security, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Προγράμματος του IDIPS2014 για την ποιότητα και τη σημασία της παρουσίασής του. Το IAPR αναγνωρίζοντας την επιστημονική σημασία και σπουδαιότητα του IDIPS2014, ενέταξε το Sebastien Eskenazi στα μέλη της επόμενης γενιάς του IAPR και του ζήτησε να συντάξει μια αναφορά των εντυπώσεων του από το IDIPS2014 για το επόμενο IAPR Newsletter.